Alle politiekers zakkenvullers?

Weet je wat, ik deel het hier gewoon. Want dit is realiteit voor vele lokale mandatarissen. Sinds 2022 pak ik er naast de vaste job ook een schepenmandaat bij in Hove. Uit overtuiging. Na 10 jaar vrijwillig mee te draaien en daarvoor nog veel langer in de scouts, jeugdraad,… . Als typisch middenklassertje kregen we tot hiertoe elk jaar terug voor woonst, kinderopvang, poetsvrouwen en andere minnetjes op de belastingsbrief… .

Van politiek moet je niet rijk worden! Maar ik deel graag het resultaat na een jaar vol in de vuurlinie staan, veel te veel avondvergaderingen en uitpuilende mailboxen (vaak vol brutaliteit). Van -4000€ naar +9.000€ belastingen… ja, dat is 13.000€! verschil. Dat is een half jaar “politiek loon” dat ik terug mag geven bovenop de gewone maandelijkse loonafdrachten. En dan zijn er die zich in onze stiel verrijken met royale pensioenbonussen, waar we lokaal mee verantwoording voor moeten afleggen. Daar word ik eigenlijk heel stil en droevig van… .

En wie zich afvraagt wat een schepen in een kleine gemeente nu verdient?

Awel, Hove is 8200 inwoners dus een schepen heeft 60% wedde van de burgemeester, die zelf 60% krijgt gebaseerd op Vlaams parlementslid (wij wel zonder uittredingsvergoeding trouwens 😉). Daarop betalen we dan nog eens afdrachten aan de partij en dus met groot risico op hoog belastingstarief als je daarnaast nog werkt. Ikzelf? Ik hou er zelf pakweg 1400€/maand aan over, zonder rekening te houden met kosten “eigen aan de job” (de pintjes op café, de vele ritjes naar vergaderingen,…) en de minderinkomst op de ander job (door verplichte mindere tewerkstellingsbreuk)🙂. Maar nogmaals het gaat me niet over de centen an sich, wel over de fairness die nodig is in het debat. We zijn niet allemaal graaiers, integendeel. Het is een nobel engagement bij velen, daar hoort wat meer respect bij.

Bon, ik hoop dat Trump mijn voorbeeld volgt

😁
Delen, liken, tweeten?